Selasa, 17 April 2012

Laksam Terengganu


Dalam kesibukan menyiapkan data SEGAK yang memeningkan kepala ni, sempat lagi memasak laksam ni.

 
A LAKSAM

Bahan-bahan:
3 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
4 cawan air suam

Cara-cara masak A :
1.  Blend semua bahan di atas.
2. Sapukan sedikit minyak pada tudung periuk.
3. Tuangkan campuran tepung tadi ke atas tudung periuk dan kukus selama 3-4 minit.
4. Angkat tudung periuk dan gulung laksam yang telah masak.
5.  Potong laksam yang digulung tadi.

B KUAH

Bahan-bahan:
1/2 kg ikan selayang (direbus bersama asam gelugur dan diambil isi lalu ditumbuk)
1/2 kg santan pekat
1 inci halia
6 ulas bawang merah
sedikit lada hitam
garam, gula dan perasa

Cara-cara masak B :
1. Blend halia, bawang merah dan lada hitam.
2. Masukkan santan, isi ikan, air dan bahan yang dikisar ke dalam periuk.
3. Masukkan garam, gula dan perasa.
4. Kacau sehingga masak.

C ULAM-ULAMAN (dipotong halus-halus)

Antara ulam-ulaman yang boleh digunakan seperti timun, kubis, kacang panjang, daun kesum dll,

D Sambal Belacan

E Limau kasturi

Campurkan kesemua bahan A, B, C, D & E dan makan…… *(^-^)*

Tiada ulasan:

Catat Ulasan